Onderzoek

Plotse hartdood en hartproblemen bij mensen die sporten

Heart to Handle heeft zich ingezet voor verschillende onderzoeken naar hart- en vaatziekten. Vanaf dit jaar is er gekozen om het onderzoek ELITE van Dr. Harald Jørstad van het Amsterdam UMC meerdere jaren te gaan steunen. De gunstige gezondheidseffecten van sporten en bewegen op ons hart zijn algemeen bekend alleen zijn er ook steeds meer aanwijzingen voor schadelijke effecten op het hart. Het is zelfs aangetoond dat sporten soms schadelijk is voor ons hart. Dit onderzoek richt zich dan ook op het voorkomen van plotse hartdood en hartproblemen bij mensen die sporten. Want hoe kan het dat een voorheen kerngezonde sporter zomaar neervalt op het veld? Deze vraag kunnen we pas beantwoorden als we weten wat de grenzen van gezond sporten zijn: bij welke harten kan welke sport te veel worden en juist schade opleveren? En hoe herkennen we dat op tijd?

Om dit te onderzoeken is het ELITE-cohort (Evaluation of Lifetime participating in Intensive Top-level sports and Exercise) gestart waarbij het hart van Nederlandse topsporters onder de loep genomen gaat worden en gevolgd zal worden. Hiervoor komen alle NOC*NSF status-, internationale- en nationale topsporters in aanmerking en wordt het gehele TeamNL beschikbaar gesteld. Een groep gespecialiseerde sportartsen en cardiologen heeft voor het screenen van alle topsporters een nieuw protocol ontwikkeld met de meest moderne technieken. Met deze technieken kunnen bepaalde ziektebeelden al herkend worden voordat ze tot uiting komen. De hartonderzoeken die hierbij uitgevoerd worden bestaan uit een MRI, echo, rust ECG en bloedbepalingen. Hierdoor hebben ze in het UMC Amsterdam ’s werelds grootste database van uitgebreid gefenotypeerde olympische atletenharten opgebouwd.

Topsport vormt de ultieme stresstest voor het hart en deze harten bieden ons daarom unieke inzichten in wat de meest extreme manifestaties van aanpassing aan sport zijn. Deze harten worden rigoureus bestudeerd; hoe trekken ze samen, hoe groot kunnen ze worden en kunnen we de veranderingen begrijpen als we het DNA van de atleet bestuderen?

Als dit proces van aanpassing van het hart aan sport duidelijk wordt, kan gesteld worden wat de grenzen van het gezonde hart zijn. Aangezien de maximaal belastte harten onderzocht worden kunnen de bevindingen vertaald worden naar iedereen die sport, ongeacht het niveau en intensiteit. Van topsporters naar recreatieve sporters en patiënten met hartaandoeningen, iedereen heeft baat bij dit onderzoek. Zo kan ervoor gezorgd worden dat iedereen door te sporten maximale gezondheidswinst behaalt met een zo klein mogelijk risico.




Help jij mee?

Ben je geïnteresseerd in het onderzoek en wilt u hierin helpen benader ons via: 
💌  [email protected]

UMC Amsterdam


Interview met patiënt:

Coming soon...





Doneer meteen

Laat nu direct jou support zien!
DONEER